Hvor vidt vil du strække dig for at beholde dit job?
I de seneste år er arbejdsløsheden i Spanien steget til astronomiske højder; den er nu oppe på over 4 millioner, dvs, 18,5% af den aktive befolkning. Blandt de beskæftigede vokser frygten for at miste arbejdet og problemerne med at finde et nyt. Frygten får folk til at acceptere arbejdsbetingelser, som næppe ville blive tolereret under mere gunstige omstændigheder.
I Danmark giver den økonomiske krise nogle mennesker grund til bekymring, fordi de ser, at det ikke længere er så let at finde et nyt arbejde. Måske er de tider forbi, hvor man kunne forlade et arbejde, fordi man ikke følte sig realiseret, eller simpelthen fordi man ikke brød sig om chefen eller arbejdsopgaverne. Men vil arbejdsbetingelserne nogen sinde blive så kraftigt forringet, som det er sket i Spanien?
Hånden på hjertet, ville du acceptere disse betingelser, som er almindelige på det spanske arbejdsmarked?
“Slug kamelen – eller UD”
Ubetalt overarbejde: 49% af spanske ansatte arbejder over hver dag uden at det bliver kompenseret med aflønning eller fridage. Det er kun 18% af arbejdsstyrken, der ikke forlænger sin arbejdsdag.
Dobbelt arbejdsdag i ferietiden: Om sommeren hvor det bliver meget varmt, plejer man i Spanien at holde en forkortet arbejdsdag, dvs. at arbejde fra 8 til 15 i stedet for som ellers fra 9 til 14 og fra 16 til 19. Men specielt i denne sommer kører man ikke blot med den normale arbejdstid, mange ansatte bliver oven i købet nødt til at køre i dobbelt skift for at dække kollegernes feriefravær.
Forflyttelse uden kompensation: Virksomhederne forlanger, at de ansatte skal flytte til en anden by eller et andet land, hvad der har store konsekvenser for familielivet. Men hvis man vil beholde sit arbejde, er man nødt til at parere ordre, og for øvrigt skal man ikke forvente lønkompensation på grund af forflyttelsen.
Lønnedgang: 83% af de spanske arbejdstagere ville acceptere at gå ned i løn eller gå på nedsat arbejdstid for at beholde jobbet.
Hvis man spørger en af disse ansatte: “Hvorfor finder du dig dog i alt dette?” – så ville han eller hun svare noget i denne stil: “Jeg er da bare heldig; jeg har arbejde, se en gang hvor mange af mine venner, der står uden arbejde…”
Kilde: 20 minutos som refererer en undersøgelse fra rekruttringesfirmaet Randstad.
O_o wow!
Det ville selvfølgelig også være unfair hvis _alting_ var bedre i Spanien! Bedre sundhedsvæsen, bedre vejr, bedre kaffe, bedre natteliv, bedre socialitetskultur, bedre mad etc. ad infinitum. Nej et dårligere arbejdsmarked opvejer lige tingene en smule…