En tur på marked

Jeg ved ikke, om du nogen sinde har oplevet en torvedag eller et loppemarked i Spanien, men jeg siger dig, det er en oplevelse du ikke må gå glip af. I alle byer er der et ugentligt marked, alle med deres særlige karakter.

Markedet bugner af billige tilbud på tøj, sko, bijouteri, lingeri… Det er ukurante varer, som bliver købt efter vægt på fabrikkerne, opfindsomme kinesiske kopier som P&G (Polce & Gabbana?) frasorterede ting fra butikkerne og røverkøb, som sælgeren har opdrevet Gud ved hvor.

Fuente: Lineas de Fuga

Varerne ligger dynget op i broget mangfoldighed, der er ingen prøverum, man kan ikke få alle størrelser, – og prisen afhænger af den handlendes humør, hvor meget der er blevet solgt i dag, og om du ser ud til at ville bruge penge eller ej. Til gengæld er prisen latterligt lav og man kan altid prutte om den.

Markedernes særlige charme skyldes  de handlendes måde at gøre reklame på. Af deres veltrænede lungers fulde kraft prøver de at tiltrække kunderne ved at anprise varerne på et ikke ligefrem korrekt spansk: chandales, jerseles… Selvom tshirten hedder P&G bedyrer de, at de forhandler den sidste mode i  Dolce & Gabbana, og deres ‘Pandorasmykker,’ er i virkeligheden kulørte plasticstumper, til at hænge på armbånd, som imiterer de berømte danske charms-kæder.

Når du går forbi deres bod råber de komplimenter, eller de klager: “køb noget her, jeg har slet ingen ting fået solgt i dag”, “Køb hos mig, du ser så rig ud”. Undertiden lykkes det dem at få dig til at standse op ved boden, andre gange smiler du bare venligt og går videre.

Særligt i de mindre byer kan markedet  tillige omfatte et marked, hvor oplandets frugt- og grøntavlere sælger deres produkter, fulde af smag og farver, til meget rimelige priser. Man kan  også købe tørrede bælgfrugter, krydderier, blomster og endda små husdyr. Kunne det ikke være sjovt at tage en lille spansk høne med hjem som kæledyr?

Nogle loppemarkeder  har en lang tradition og er berømte for deres store udvalg. Det gælder for de enestående ‘rastros’ i Madrid og Barcelona. Her er marskandiserboder, her forhandles antikviteter, samlerobjekter og rariteter, ligesom på de typiske danske loppemarkeder.

Hvis denne beskrivelse har givet dig lyst at besøge et spansk marked, så skal du ikke vente for længe. Rundt omkring ændres kommunal lovgivning, så der bliver nye regler for markedernes struktur og hele miljøet, så om føje tid er de måske forsvundet eller har mistet deres maleriske karakter.

Byrådet i León er i færd med at udarbejde et regulativ, ifølge hvilket det bl.a. “totalt forbydes at frembringe støj, råben og skrig”. Desuden påbydes det, at alle varer skal forsynes med prissedler, som tydeligt kan ses, og så bliver det slut med at prutte om prisen.

Kilder:
http://es.wikipedia.org/wiki/El_Rastro_de_Madrid
Un nuevo rastro sin voces con tiques y con precio de los productos a vista

Torneroseby med 100.000 bøger

En lille castiliansk middelalderby profilerer sig som “bog-by”, og dermed placerer den sig på kulturturismens Spanienskort! Et mål for dem, der har fået nok af strand og trængsel, et sted, hvor man kan give sig tid til at falde i staver over en forunderlig bog, og hvor det er underordnet, om solen brager eller regnen strømmer ned udenfor.

Kilde: Diputación de Valladolid

Byen hedder Urueña og ligger vest for Valladolid , et stykke fra motorvej A6, midt inde i Castilien. Dens 225 indbyggere bor trygt, omgivet af en fuldstændigt bevaret bymur fra det XIIIe århundrede.

Fra bymuren kan man se ud over vidtstrakte marker, hvor storke og rovfugle svæver under den blå himmel, og de snoede gader og gamle kirker emmer af historie og giver rum for meditation over de spændende bøger, der kan købes i byens 10 boghandler. Urueñas boghandler har specialiseret sig i sjældne eller antikvariske bøger – man skal ikke forvente at finde øjeblikkets bestsellers hos Librería Alcaraván, La Punta del Iceberg (Toppen af isbjerget) eller nogen anden af byens 10 boghandler. Nej, men søger man specielle værker om arkitektur, kunst, etnografi, gastronomi, geografi og historie, er man på jagt efter gamle kort, musik, tyrefægtning og plakater, eller sjovt illustrerede børnebøger, så kan man tilbringe dage i bogladerne her. En særlig interessant bog vælger man måske at lade indbinde i byens bogbinderværksted.

Urueña blev i 2007 indlemmet i sammenslutningen af Bogbyer: småbyer, fordelt over hele verden, der alle satser på at tiltrække læselystne bogelskere, som befinder sig bedre i stille omgivelser end i storbyernes hektiske, støjende mylder.

Udnævnelsen til bogby var et stadium i en udvikling, der begyndte, da etnologen Joaquín Díaz i 1986 med offentlig støtte gjorde sine samlinger til grundstammen i Urueñas Folkemindecenter, der også rummer Spaniens eneste Klokkemuseum, et Grammofonmuseum og et museum for Verdensmusik. I 1960’erne rejste mange indbyggere bort fra Urueña for at søge arbejde i større byer, men tendensen blev vendt, og Joaquín Díaz glæder sig over, at hans initiativ kunne tiltrække ‘romantiske rejsende’ – frem for moderne turister, der ikke ved, hvad de kommer efter!

Kilde: Diputación de Valladolid

I 2007 skete der så yderligere det, at Urueña med opbakning fra provinsregeringen officielt blev udnævnt til BOGBY.

Dette nye prædikat har øget besøgstallet fra 15.000 i år 2007 til 75.000 sidste år! Men Joaquín Díaz er ikke ublandet begejstret: “Jeg har længe kæmpet for en bæredygtig udvikling og en afbalanceret udvikling af vores lille by, og det er ikke vejen. Jeg tror på ordet og stemmens kraft som middel til kommunikation, men det skal komme indefra, ikke som noget kunstigt. Nu måles alt i antal besøgende, man vurderer ikke efter, hvad de mennesker føler, eller hvad de søger.” Ved indvielsen af Urueña som Bogby tog Díaz ordet og erklærede, at ensomheden og stilheden er uomgængelige forudsætninger for meditation. Men lederen af Bogby Urueña forsikrer naturligvis, at det ikke er hensigten, at den lille by skal miste sit særpræg og inderste væsen.

Hvem der har ret, kan du selv afgøre, hvis du kommer til Valladolid og tager en afstikker fra Motorvej A6 ad afkørslen til Urueña, bogens by.

Se FLERE FOTOS fra Urueña.

Kilde: El País 30.07.2010