Siestaen – et nationalt klenodie?

13 marts, 2010 0 Af Eva

I Spanien går bølgerne højt omkring fænomenet tyrefægtning. Regionen Catalonien har flertal for at afskaffe “la Fiesta Brava” – til gengæld arbejder Madrid-regionens præsident Esperanza Aguirre for at tyrefægtning bliver anerkendt som ‘Bien de Interés Cultural’ – en bevaringsværdig tradition.
Det er blevet advokaten Daniel Dorado for meget. Han er specialist i dyrebeskyttelse og har nu indgivet en ansøgning om at få Siesta, det berømte sydlandske middagshvil, anerkendt som ‘Bien de Interés Cultural’. Han anser sine begrundelser for mindst lige så vægtige som tyrefægter-entusiasternes.

Dorado anfører, at siestaen er et kulturelt fænomen af ganske særlig relevans og betydning, en kunstart, der fortjener beskyttelse. Siden tidernes morgen har den haft sin plads i spansk såvel som international kultur, nobelpristageren Camilo José Cela kaldte den for “iberisk yoga” og understregede, at den skulle udføres “i pyjamas, med Fadervor og natpotte” – og store mænd som Albert Einstein og Winston Churchill dyrkede også middagshvilet.
“Desværre trues siestaen i vore dage af et afsindigt tempo. Men hvis den forsvinder, vil vort land vakle og geråde i kaos” hævder advokat Dorado.
Han anfører ligeledes, at udøverne træffes såvel i Madrid-regionen som i resten af Spanien, hvormed lovgivningens betingelser for at opnå status som ‘Bien de Interés Cultural’ er opfyldt.
I givet fald vil det påhvile regionalregeringen at lette borgernes adgang til at holde siesta, f.eks. ved at opstille lejer på offentlig vej. Ligeledes må ‘iberisk yoga’ indgå i skolernes undervisning.
Når det offentlige skal tage stilling til, om en aktivitet, der går ud på at dræbe tyrene efter at have tilføjet dem og de øvrige dyr i arenaen uhyrlige lidelser, kan ophøjes til ‘Bien de Interés Cultural’ – så mener Dorado, at der er så meget desto mere grund til at tildele siestaen denne status, i betragtning af, at siestaen ikke skader noget individ, der kan føle smerte eller velvære.

Dorado tager udgangspunkt i det aktuelle lettere groteske initiativ vedr. tyrefægtningen, men hans ærinde er bredere: han anklager forbrugersamfundet for, at talløse dyr fører et kort, trist liv, før de lider en smertefuld død i slagtehallen. Således kunne han gøre fælles sag med den sidste nye parti-dannelse her i landet – FOKUS-partiet.

Kilde: http://www.20minutos.es/noticia/651059/0/siesta/cultura/madrid/