Teknologi eller omtanke?

Indeklima koster dyrt

Der er klima-topmøde i “Hopenhagen”, og en forsker fra DTU fortæller om betydningen af at mindske energiforbrug i bygningsmassen. Isolering må der til, og det har der siden 70’erne været forståelse for i Danmark. Men i “foregangslandet” USA har man i tider med rigelig og billig olie og god økonomi bygget stadig større huse uden at bekymre sig over udgifterne til opvarmning om vinteren og air condition om sommeren. Det må der ændres på, hvis stormagten USA skal nedsætte CO2-udslippet.

Hvordan står det til i Spanien?

I Extremadura, som er den egn af Spanien, jeg kender bedst, opføres “intelligente” nye boliger og offentlige bygninger, hvor elektronik-styring tænder for lyset, når man går ind på toilettet, og slukker, når man går ud, blænder vinduerne, når solen står på, åbner for gennemtræk, når der er ved at blive for varmt, osv.
hus

Disse teknologiske foranstaltninger er åbenbart nødvendige, når man ikke længere kan regne med, at det enkelte menneske bærer sig intelligent ad, sådan som det er almindeligt i de traditionelle landhuse. “Min” lille landsbys boliger med metertykke stenvægge har flere etager: man opholder sig foroven om vinteren og søger ned i køligheden om sommeren. Husets vinduer er trukket ind i forhold til facaden, og man åbner og lukker skodder og persienner i takt med solens gang over himmelen. Rummene ventilerer man ved at åbne døre og vinduer. Nu i den kolde tid tænder man op på ildstedet eller brændeovnen, og her tilberedes “slow food” af bælgfrugter, kød og årstidens høst fra køkkenhaven.
Livet i dette gammeldags miljø præges af en omtanke, der forekommer nok så intelligent som det teknologiske fix, der skal sikre kontorhuse og store private boliger mod brugernes og beboernes skødesløshed og overforbrug.
Er der måske mere brug for besindelse end for opfindelser for at redde klimaet her på jorden?

Kilder:

http://www.marcaextremadura.es/
http://entrelourbanoylocotidiano.blogspot.com/2009/08/domotica-arquitectura-inteligente.html

Tags: , .

One Response to “Teknologi eller omtanke?”  1. T. Andersen Says:

    Alle er vel enige i, at vi skal spare på vores resourcer. Der er masser af tosseri: Luftkonditionering i uisolerede huse i USA, grøntsager fra hele kloden i supermarkedet, europæere der står på ski i Sydamerika eller køber ferielejligheder i Thailand – for ikke at nævne Spanien -:), flytransport er alt for billig, osv. osv.

    Men vores klimamodeller er vældig unøjagtige. Ingen ved hvordan klimaet er om 50 eller 100 år. I de sidste få år har der været en nedkøling. Aerosoler fra industri og f.eks. brændefyring bidrager også til nedkøling. Kort sagt: Ingen aner, hvad forureningen på sigt betyder for klimaet.

    Hvad sker der, hvis klimaet og miljøet ændrer sig dramatisk? Set i kosmologisk/astronomisk målestok betyder forurening intet. Selvom vi sviner atmosfæren nok så meget til, ændrer det intet ved vores solsystem og rummet udenfor. Ser vi på det med Darwins briller, så betyder forurening heller ingenting. Måske bliver det vanskeligt for den menneskelige race at overleve, men der vil opstå andre dyrearter, som har det fint i en atmosfære med partikler, CO2, NOX, m.v. Så for jordens liv betyder forureningen nok ikke det store.

    For menneskeheden da? Ja, der kan forureningen betyde meget, ikke mindst for de næste generationer. Men er det et mål i sig selv at menneskeracen skal overleve på langt sigt? Er vi så fantastiske?

Leave a Reply

*