Ung: som set på Facebook

For tiden kører der en kampagne fra “el Defensor del Menor” (børneombudsmanden) i Spanien, der skal advare unge mod konsekvenserne af at lægge personlige oplysninger og fotos ud på nettet, f.eks. i Facebook.

Kampagnen skyldes en stadigt voksende bekymring hos forældre og myndigheder, der ser hvordan de virtuelle sociale netværk gør det nemmere for sex-misbrugere at kontakte deres ofre. PP-politikeren Alfonso Alonso påpeger desuden, at intet forhindrer de unge i at blive udsat for stadig mere voldelig påvirkning fra de nye medier.

Kampagnen “antes de colgar tu imagen en la red, piénsalo” (Tænk dig om, før du lægger dit foto på nettet) er i samklang med andre initiativer, såsom forslag om, at unge under 15 år ikke skal kunne oprette profiler i et forum som Facebook, eller at mindreårige skal have deres forældres samtykke.

Således skal man f.eks. være over 14 år for at kunne oprette en profil på Tuenti, det mest populære forum for unge spaniere i øjeblikket. De brugere, som mistænkes for at lyve om deres alder, bliver bedt om en fotokopi af deres nationale identitsbevis, ellers bliver profilen slettet.

Kilder:

http://www.elpais.com/articulo/madrid/Internet/inofensivo/chavales/elpeputec/20090610elpmad_8/Tes

http://www.elpais.com/articulo/tecnologia/preso/anos/Facebook/elpeputec/20090903elpeputec_2/Tes

http://www.elpais.com/articulo/tecnologia/Tuenti/deja/fuera/menores/anos/elpeputec/20090706elpeputec_5/Tes

Gode råd om hvordan du ruster dit barn til en mere sikker trivsel på nettet

3 Responses to “Ung: som set på Facebook” 1. Sirenita Says:

  Jeg ser i Politiken, at Obama advarer unge mod Facebook: http://politiken.dk/udland/article784515.ece Hvor er det tankevækkende at se forskellen i holdning i USA og i Spanien.
  Den spanske Defensor del menor ønsker at beskytte børn og unge mod
  sex-misbrugere og påvirkninger, som ikke egner sig for deres alder. Mens den amerikanske præsident advarer mod at publicere oplysninger, der kan skade en i ens senere karriere. Hvis man laver dumheder, skal man ikke reklamere med det! 2. Sonia Says:

  Jeg arbejdede for nogle år siden med unge på et “datacenter” i Spanien.
  På det tidspunkt var Messenger den mest populære kommunikationsplatform blandt unge, Facebook eksisterede ikke endnu. Jeg oplevede, at de unge ikke var bevidst om, at der kunne være noget farligt ved Messenger. De accepterede alle og enhver på deres venne-liste. De undrede sig ikke over, at en voksen vil tale med dem. De talte ikke med forældrene om, hvad de oplevede på nettet, fordi “far og mor forstår sig ikke på det”. De klikkede ind på hvert link, de fik via mail, uden en tanke på virus eller “identity piracy”. De var helt ærlige over for fremmede og gav dem navn, by og nogle gange telefonnummer.
  Jeg synes derfor, at det er helt nødvendigt at opfordre de unge til at tænke sig om, før de lægger fotos osv på nettet. 3. sweet sixty Says:

  Det er garanteret godt ment, når Spaniens ”børneombudsmand” vil beskytte de unge mod ubehagelige konsekvenser af at lægge fotos på nettet. Men frygter en teenager den ”ubetydelige” risiko for at blive kontaktet af en slimet oldsag? Er det ikke meget vigtigere at få en masse ”venner” i den virtuelle verden?
  Se nu bare præsident Zapateros teenagedøtre Laura og Alba, som stiller op i kikset heavy-gothic-antræk til familiefoto i Det Hvide Hus. Den spanske regering tog affære – desværre to timer for sent, fotoet var ude over hele Nettet, og mon ikke det passer pigerne strålende? De greb jo allerede chancen for et par minutters Fame, da de klædte sig ud og dansede på Socialistpartiets vogn i Gay Pride-optoget i Madrid.
  Ak, nej – Obamas advarsel mod at dumme sig på Nettet og ødelægge fremtidens jobchancer, har nok lidt bedre chancer for at blive forstået, i al fald af de mere stræbsomme unge.

Leave a Reply

*